Popularne posty

czwartek, 27 października 2011

Sposoby przyrządzania ziół

    Zioła można zażywać według kilku sposobów, tutaj prponuję tylko trzy najprostsze, a mianowicie picie ich jako : "NAPAR", "ODWAR", i "MACERAT".
    Napar otrzymujemy w podobny sposób jak herbatę, to znaczy do szklanki dajemy łyżkę zioła, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Odcedzamy i pijemy jako "NAPAR".
    Przy odwarze należy łyżkę ziół (są to przeważnie korzenie, kory, nasiona lub owoce) drobno posiekać i gotować przez 5 minut. Póżniej odcedzamy i pijemy jako "ODWAR".
    Macerat otrzymujemy w ten sposób, że do szklanki przegotowanej zimnej wody dajemy łyżkę zioła i odstawiamy do naciągnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc. Odcedzamy i pijemy jako "MACERAT".
    W paru wypadkach zalecany jest inny sposób zażywania ziół i zawsze jest on podany indywidualnie do każdej recepty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz